Norsk TV

Reklame kan spres på veldig mange måter, tv er jo en grei måte å kunne nå ut til mange mennesker på.

Men det er nok til stor irritasjon for mange at tv programmene stadig blir avbrutt av disse reklame innslagene. Her i Norge hadde vi i mange år kun en tv kanal, det var da NRK som hadde monopol på all tv sendinger her. Men heldigvis med årene har vi fått flere alternativer.

NRK

NRK er da jo den første og den eldste tv kanalen vi har her landet, de startet opp sine prøvesendinger i 1954 og hadde regulære sendinger fire år senere. Denne kanalen skulle egentlig være en reklamefri kanal, men man ser stadig reklame innslag på denne kanalen også. I starten var det ikke mange som fikk sett på tv her i Norge, det var bare rundt 50 privatmennesker som hadde tv lisens den gangen. Den første stor idretts sendingen ble gjort under ett skøyteløp som foregikk på Bislet stadion og de fleste så da dette i butikk vinduer hvor forhandlerne hadde satt opp tv apparater for å friste til å kjøpe seg en ny tv.

TV3

Tv kanalen TV3 ble startet opp i 1987 etter at NRK`s monopol opphørte og var da en skandinavisk kanal. Her ble det vist serier som var tilpasset de fleste aldersgrupper som Smurfene og Flipper for de minste og Magnum og Santa Barbara for de eldre.

Det var lite egenproduserte programmer i starten men dette endret seg etter hvert og man fikk flere og flere egenproduserte programmer. Det ble gjort ett iherdig forsøk med å stanse denne kanalen av Brundtland regjeringen da den var reklamefinansiert noe som ikke var tillatt på den tiden. Men det gikk greit til slutt og kanalen blir i dag sendt i syv land i Europa.

TVN

TVNorge startet opp i 1988 og var den første hel Norske kanalen som var reklamefinansiert. Det var Erik Rynning, Ola Grønvold og Ola Steinsrud som sto bak starten av denne tv kanalen, Halvard Flatland kom inn i bildet noe senere. Kanalen hadde stor suksess med programmer som Starshot og Casino i starten noe som hjalp godt på seer antallet, det er jo viktig for disse tv stasjonene og ha høye seer antall for da blir jo reklameinntektene høyere. Kanalen ble så solgt til det Danske mediekonsernet Egmont i 2012 og det eneste Norskeide reklamefinansierte tv selskapet forsvant da ut av landet. I dag er det Discovery Communication som eier tv kanalen.

TV2

Tv stasjonen TV 2 var også en heleid Norsk kanal, den startet opp i 1992 av selskaper som Vital Forsikring, Schibsted, Gutenberghus, Selvaag, Bergens Tidende, NTN og Sissel Ditlevsen. Grunnen til at det var så mange eiere involvert var at det ble stilt som krav i fra Stortinget at ingen kunne eie mere en maks 20 prosent av kanalen. Dette ble endret og også denne tv kanalen ble da kjøpt opp av det Danske mediehuset Egmond. Disse tv stasjonene gir jo en ganske god reklameinntekt og er attraktive og relativt dyre steder å reklamere hos.

Legg igjen en kommentar